04 Mayıs 2024, Cumartesi
Son Dakika

Suudi Arabistan'ın ambargosu ihracat rakamlarına doğrudan yansıdı.

2020 Ocak-Mayıs döneminde 1.2 milyar dolar olan Suudi Arabistan'a ihracat bu yılın ilk 5 ayında sadece 109 milyon dolar olarak gerçekleşti.
09.07.2021

Ortadoğu Turizm Gazetesi - İstanbul

Suudilerin Türk mallarına dönük fiili boykotu, 1 Ekim 2020 tarihinde başlamış ve Kasım ayında belirgin hale gelmişti.

Türkiye'ye karşı adı konmamış bir boykot uygulayan Suudi Arabistan'a yönelik toplam ihracat rakamları Mart 2021 ayında neredeyse sıfırlanmıştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) rakamları Mart 2021 ayında Türkiye'den krallığa sadece 19 milyon dolar ihracat yapıldığını bildirmiş, 7 sektörde ise krallığa ihracat Mart ayında sıfır çekmişti.

Bu sektörler, gemi-yat, halı, mücevher, su ürünleri ve hayvansal mamuller, süs bitkileri, tütün, yaş meyve ve sebze ile diğer sanayi ürünleri olmuştu.

Krallığın, Türkiye'ye uyguladığı ambargoyu daha da kapsamlaştıran uygulama ile, körfez ülkelerinden yaptığı ithalatta, yüzde 25 yerli çalışan ve yüzde 40 yerli katma değer katkısı olmayan ürünleri tarife dışı bıraktığını açıklayarak, körfez ülkeleri üzerinden Suudi ambargosunu delen Türk ihracatçısını vurmayı hedeflemişti.

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, ”Şu anda bir miktar ihracat yapılıyor gözükse de Suudi Arabistan’a komşu Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Libya, Mısır gibi ülkeler Türkiye’den fındık aldığı ürünü millileştiriyor ve bu şekilde Suudi Arabistan’a Türk fındıkları sokuluyor” diyerek, Suudi Arabistan’a giden ihracatta daralma olmadığını sadece şekil değiştirdiğini öne sürmüştü.

Böylece, kırallığın Türkiye'ye ambargo uygulaması ihracat rakamlarına doğrudan yansımış oldu. 2020 Ocak-Mayıs döneminde 1.2 milyar dolar olan Suudi Arabistan'a ihracat bu yılın ilk 5 ayında sadece 109 milyon dolar olarak gerçekleşmiş oldu.

Editör Fotoğraf


HABERLER
Ortadogu Turizm Reklam

Yorum Yaz
UYARI: Hakaret, küfür, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. * Yorumlar ile ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.