02 Mayıs 2024, Perşembe
Son Dakika

Rus turistlerin Visa ve MasterCard kartları ile bağlantısı kesildi

Visa ve Mastercard uluslararası ödeme sistemleri 6 Mart 2022 itibari ile Rus bankaları tarafından verilen kredi kartların hizmet ağından bağlantısını kestiklerini açıkladı. Kartlar 10 Mart'tan itibaren çalışmayı durduracak.
07.03.2022

Ortadoğu Turizm 

Rusya Bankaları tarafından verilen Visa ve Mastercard kartlarının uluslararası ödeme sisteminden çıkarılmasının Rus turistler için ne anlama geldiğini ve şu anda yurt dışında olan veya yurt dışına giden turistler için neler yapılabileceğini Rusya Tur Operatörleri ATOR soru cevap şeklinde açıkladı.

SORU 1: Herhangi bir Rus bankasının Visa ve Mastercard kartları yurtdışında çalışmayı durduracak mı?

CEVAP 1: Evet, Visa ve Mastercard, kapatma sürecinin başladığını duyurdu. Rusya'daki herhangi bir banka tarafından verilen Visa ve Mastercard kartları artık yurtdışında satın alma için ödeme yapmada ve ATM'lerde çalışmayacak. 

SORU 2: Visa ve Mastercard kartlarımdaki tüm parayı kaybedecek miyim?

CEVAP 2: Hayır, kart limitinizde hiç bir sıkıntı olmayacak. Eğer Rusya'daysanız para çekmek için herhangi bir bankaya koşmanıza gerek yok. Visa ve MasterCard kart bilgileriniz ile herhangi bir oynama yapamaz. 

SORU 3: Visa ve Mastercard kartları ne zaman yurt dışında çalışmayı bırakacak?

CEVAP 3: Visa ve Mastercard sistemleri, Rus bankalarının kartlarını 10 Mart 2022’de 00:01’den (Moskova Saati) itibariden devre dışı bırakacağını duyurdu.  

SORU 4: Turist olarak yurt dışındaysam ve şu anda paramın çoğu Visa ve Mastercard’ta bulunuyorsa ne yapmalıyım?

CEVAP 4: Tatilde gelecekteki harcamalarınızın miktarını tahmin edin. Ayrıca mümkün olan en kısa sürede bu tür harcamalar için gerekli parayı tatil yerinizdeki yerel bankalardan kartlarınızı kullanarak dolar, euro veya yerel para birimi cinsinden çekebilirsiniz. 

SORU 5: Kalıcı olarak yurtdışında yaşıyorsam (emlak mülküm var, yurtdışından uzaktan çalışıyorum vb.) ve herhangi bir Rus bankasının Visa ve Mastercard kartlarından para alıyorsam ne yapmalıyım?

CEVAP 5: Rus bankaları tarafından verilen Visa ve Mastercard kartları yurtdışındaki tek ödeme aracınızsa kart hizmeti henüz tamamen kapatılmamışken (son tarih 10 Mart) vezneden ve ATM’den nakit para çekmeniz gerekecektir. 

Veya yerel bir bankada bir hesap ve kart açmayı deneyebilirsiniz.

SORU 6:  Rus banka ödeme sistemi "Mir" kartları, yurtdışında çalışacaklar mı?

CEVAP 6: Yakın gelecekte yurt dışına çıkacak olan turistler için nakit euro ve dolar stoklamak en iyisidir. Mir kartına Rusya'da hemen hemen her bankada başvurabilirsiniz, ancak şu ana kadar bu kartların yurtdışında sınırlı bir ölçekte çalıştığını hatırlamakta fayda var.

Bazı ülkelerde , tüm yerel perakende satış mağazaları ve ATM'ler , Rus ödeme sistemi Mir'den gelen kartları kabul etmektedir. Böyle sadece beş ülke var Beyaz Rusya, Ermenistan, Kırgızistan, Abhazya, Güney Osetya.

Türkiye'de Mir kartlarına 3 büyük banka hizmet vermektedir. Bunlar Vakıfbank, Ziraat Bankası ve İş Bankası'dır.

Dubai Havalimanı'nda (BAE) Mir kartı ile ödeme yapabileceğiniz ve Kıbrıs'ta Mir'in RCB Bank ATM'lerinden kabul edileceği bildirildi. Ancak, bu bilgi Mir sisteminin kendi web sitesinde mevcut değildir; büyük olasılıkla bunlar bir tür pilot projedir.

Vietnam'da Mir kartları , BIDV bankaları ve bağlı bankası VRB'nin ATM'leri ve terminalleri tarafından kabul edilmektedir. 

SORU 7: Rus bankaları, yurtdışında tatil yapmayı planlayan turistler için ortak rozetli Mir-UnionPay kartları vermeye çalıştıklarını duyurdular. Bu yurtdışında kartla ödeme sorununu çözecek mi?

CEVAP 7: UnionPay dünyanın en büyüğü olan bir Çin ulusal ödeme sistemidir. Dünyadaki tüm kartların %45'i UnionPay sistemi ile ilgili entegre olup Çin ve Güneydoğu Asya ülkeleri için bu yöntem büyük olasılıkla uygundur. 

SORU 8: Visa ve Mastercard'ım Rusya'da çalışır mı?

CEVAP 8: Evet, Rusya içindeki herhangi bir Rus bankasının (yaptırım altındakiler bile) tüm Visa ve Mastercard kartları çalışmaya devam edecektir. Rus bankalarının mobil uygulamaları telefon numarası da dahil olmak üzere Rus bankalarının kartları arasında transfer yapmak da mümkün olmaya devam ediyor.

Rus bankaları tarafından verilen bu sistemlerin kartlarından satın alımlar artık yabancı çevrimiçi mağazalarda ve oyun platformlarında kullanılamayacak. Am Çinli İnternet devi AliExpress, Mir kartlarıyla ve telefonun bakiyesinden ödeme yaparak cüzdanı üzerinden çalışmaya devam edecek.

Ayrıca, Google Pay ve Apple Pay hizmetleri aracılığıyla Visa ve Mastercard kartlarına sahip bir akıllı telefon kullanarak temassız ödemenin hem Rusya'da hem de yurtdışında imkansız olacağı zaten kesin olarak biliniyor. Rusya Federasyonu'nda sadece NSPK'nın Mir Pay telefonunu kullanan temassız ödeme sistemi çalışmaya devam edecek.

Son olarak, yine de bir bilet satın alabilir ve acilen Rusya'ya dönebilirsiniz.

Editör Fotoğraf
Turizm Yazarı
info@ortadoguturizm.com
HABERLER
Ortadogu Turizm Reklam

Yorum Yaz
UYARI: Hakaret, küfür, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. * Yorumlar ile ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.