05 Mayıs 2024, Pazar
Son Dakika

Ortadoğu, Turizmin sürdürülebilir iyileştirmesine odaklanıyor

UNWTO Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili: Orta Doğu'da turizmin boyutu ve önemi artıyor, toparlanmayı sağlıyor ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik ediyor. UNWTO, Üyeleriyle yakın çalışmaya kararlı.
29.03.2022

Ortadoğu Turizm 

UNWTO, Ortadoğu Bölgesel Komisyonunun 48. oturumunu başarıyla kutladı. 2018'den bu yana üçüncü kez Mısır'a dönen Komisyon, turizmin karşılaştığı acil zorlukları ele aldı ve sektörün toparlanması bölgede hız kazanırken geleceğe baktı.

En son UNWTO verilerine göre, Orta Doğu'daki destinasyonlara uluslararası varışlar Ocak ayında 2021'in aynı ayına göre %52 daha yüksekti. UNWTO Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili Üyelere, turizmin geri dönüşünün Türkiye'nin değerlerini yeniden ortaya koymak için bir şans olduğunu söyledi. Özellikle Avrupa'daki ekonomik belirsizlik ve silahlı çatışmanın arka planı göz önüne alındığında, sektörü bir barış ve refahın direği olarak görüyor.

Genel Sekreter raporunda, UNWTO'nun Orta Doğu'da ve küresel olarak geçen yılki çalışmalarına genel bir bakış sağladı.  Rapor ayrıca, turizmi daha akıllı hale getirmek, yeşil yatırımları ve girişimciliği teşvik etmek, eğitim ve işleri desteklemek, dayanıklılık oluşturmak ve doğal ve kültürel mirası korumak da dahil olmak üzere UNWTO'nun önümüzdeki yıl için stratejik hedeflerine ve temel önceliklerine odaklandı. Önümüzdeki yıl, Mayıs 2021'de Suudi Arabistan Krallığı'nda açılan UNWTO Ortadoğu Bölge Ofisi'nden birkaç yeni proje yönlendirilecek. Ofis, bölgedeki sürdürülebilir turizm toparlanmasına rehberlik etmeye odaklanacak. 

Orta Doğu'da turizmin boyutu ve önemi artıyor, toparlanmayı hızlandırıyor ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik ediyor

Pololikashvili şunları söyledi: “Orta Doğu'da turizm, boyut ve uygunluk açısından büyüyor, toparlanmayı hızlandırıyor ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik ediyor. UNWTO'nun bölgedeki Üyeleri, turizmin benzersiz potansiyelini gerçekleştirmeye kararlıdır ve Örgüt, Üyeleriyle ortak önceliklerimiz olarak yenilik, sürdürülebilirlik, işler ve eğitim konularında yakın bir şekilde çalışmaya kararlıdır."

UNWTO Bölge Ofisi, Bahreyn, Irak, Kuveyt, Lübnan ve Suudi Arabistan'da çevrimiçi eğitim, Bahreyn'de özel bir istatistik çalıştayı, Lübnan'da kriz iletişim eğitimi ve  Ürdün'de kadınların güçlendirilmesine ilişkin bir eylem planı yapıldı. 

Sürdürülebilirlik ve kapasite geliştirme

Kahire'de, delegelere, bölge için bir UNWTO Bilgi Laboratuvarı oluşturulması ve Arap dilinde yeni bir dizi eğitim ve öğretim kurslarının sağlanması da dahil olmak üzere, Örgütün bu alandaki çalışmalarına kapsamlı bir genel bakış sağlandı.  

Suudi Arabistan Krallığı ile ortaklaşa uygulanan yeni bir e-öğrenme projesi aracılığıyla Suudi bölge genelinde insan sermayesi gelişimini ve gençlerin güçlendirilmesini teşvik etmek için 13 Üye Devletten gelen öğrencilere 1.300 bursu finanse edecek.

UNWTO, Körfez İşbirliği Konseyi, Arap Turizm Örgütü, İslam İşbirliği Teşkilatı ve İslam Kalkınma Bankası ile yakın işbirliği hakkında bilgi verdi.

Böyle bir işbirliğini memnuniyetle karşılayan Mısır Arap Cumhuriyeti Turizm ve Eski Eserler Bakanı Dr. Khaled El-Enany, Bölge Komisyonunu sektörün geleceği için bir yol haritası çizme platformu olarak değerlendirdi.  “Çalışmalarımızı UNWTO'nun yönergelerine dayandırarak, kriz boyunca işleri koruduk ve şimdi iyileşmek ve daha iyi büyümek için güçlü bir konumdayız. Mısır'ın COP27 iklim zirvesine ev sahipliği yapması öncesinde, turizmi ünlü miras ve kültürümüzün hayati bir koruyucusu olmasının yanı sıra sürdürülebilirliğin bir direği haline getirmeye devam edeceğiz.

UNWTO Üyeleri, Ortadoğu için 49. Bölgesel Komisyonun 2023'te Ürdün'de, Lübnan'ın ise 2024'te 50. toplantıya ev sahipliği yapmasına karar verdi.

Editör Fotoğraf
Turizm Yazarı
info@ortadoguturizm.com
HABERLER / Mekanlar
Ortadogu Turizm Reklam

Yorum Yaz
UYARI: Hakaret, küfür, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. * Yorumlar ile ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.