05 Mayıs 2024, Pazar
Son Dakika

Mucize ilaç Covid-19 hastalığını ve ölümleri yarı yarıya azalttı

Aşılar pandemiden çıkış yolu olacak, ancak dünyadaki herkes henüz aşılanmadı ve aşılar insanları COVID-19 virüsüne yakalanmaktan korumada %100 etkili değil. Bu nedenle, virüse yakalanan kişilerin ciddi şekilde hastalanmamasını sağlamak için antiviral ilaç tedavileri anahtar olacaktır.
02.10.2021

Ortadoğu Turizm 

Merck, COVID-19 antiviral ilacı molnupiravir ile ilgili bir çalışmanın cesaret verici sonuçları olduğunu duyurdu. Faz-3 çalışmasından elde edilen verilere erken bir bakışta şirket, ilacın hafif ila orta şiddette COVID-19 geliştirdikten sonra ilacı almayan kişilere kıyasla hapları alanlarda hastaneye yatış veya ölüm riskini %50 azalttığını söyledi. İlacın veya plasebonun alınmasından yirmi dokuz gün sonra, molnupiravir alanların %7,3'ü hastaneye kaldırıldı veya plasebo alanların %14.1'i öldü. Bu sonuçlara bakıldığında Merck'in COVID-19 Antiviral ilaçları hastaneye yatışları ve ölümleri yarı yarıya kesiyor.

İlaç, COVID-19'a karşı ilk oral antiviraldir ve COVID-19 semptomları geliştiren ancak hastaneye kaldırılacak kadar hasta olmayan kişilere reçete edilmesi amaçlanmıştır. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından hastalığı tedavi etmek için onaylanan ilk ilaç olan Remdesivir, COVID-19 ile hastaneye yatırılan kişiler içindir ve damardan uygulanmalıdır. Acil kullanım izni (EUA) almış diğer üç antiviral ilaç da IV yoluyla verilmektedir.

Güçlü pozitif sonuçlara dayanarak, Merck, ilaç açık bir fayda gösterdiğinden denemeyi erken durduruyor. Merck, ilacın EUA'sı için yakında FDA'ya ve dünyadaki diğer düzenleyici kurumlara başvuruda bulunacaktır.

Analiz, beş gün boyunca günde iki kez hap veya plasebo alan dünyanın dört bir yanındaki deneme alanlarından 775 hastayı içeriyor. Muhtemelen yeni varyantlar oluşturmak üzere mutasyona uğrayan parçaları değil de virüsün kopyalamaya dayandığı temel mekanizmaları hedef aldığından, erken klinik öncesi ve insan çalışmaları ayrıca ilacın virüsün farklı varyantlarına karşı etkili olduğunu gösterdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre Merck, Faz-3 çalışmasının bunun hem güvenli hem de etkili olduğunu göstermesi umuduyla şimdiden molnupiravir üretiyor.  Şirket, FDA'dan izin almayı bekleyen ABD hükümetine 1,7 milyon doz molnupiravir sağlamayı zaten kabul etti. Merck ayrıca, orada izin alması halinde ilacı 100'den fazla düşük ve orta gelirli ülke için yapmak üzere jenerik üreticilerle lisans anlaşmaları yapmıştır.

Editör Fotoğraf
Turizm Yazarı
info@ortadoguturizm.com
HABERLER
Ortadogu Turizm Reklam

Yorum Yaz
UYARI: Hakaret, küfür, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. * Yorumlar ile ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.