30 Nisan 2024, Salı
Son Dakika

Katar, yeni seyahat kurallarını duyurdu. Kurallarda karantina da var,

Covid-19 kısıtlamalarının kademeli olarak kaldırılması kapsamında Katar Halk Sağlığı Bakanlığı, 12 Temmuz'da yürürlüğe girecek yeni seyahat politikasını duyururken, aşıları tam olan yolcuları karantinadan muaf tuttu.
11.07.2021

Ortadoğu Turizm Gazetesi - Doha 

Sağlık Bakanlığı, onaylanan aşılarla Kovid-19'a karşı aşılamayı tamamlayan yolcular için hava, kara ve deniz limanları aracılığıyla Katar'a giriş sürecinin sürekli olarak kolaylaştırılmasını sağlamak olduğunu kaydetti.

Yeni politikaya göre, bireyler Katar tarafından tanınan bir aşı ile tam olarak aşılanmışlarsa ve iki doz seri aşının ikinci dozunu veya tek doz olması durumunda tek dozdan sonra en az 14 gün geçmişse karantinadan muaftırlar. 

Kırmızı grup ülkelerinden gelen aşılı yolcular, SED'e veya kara sınırına vardıklarında (masrafları yolcuya ait olmak üzere) tekrar RT-PCR testine tabi tutulacaktır. Test pozitif çıkarsa yolcular izolasyon protokolüne uymalıdır. Katar'a seyahat ederken, onaylanmış aşılarla aşılamayı tamamlayan vatandaşlar, sakinler ve ziyaretçilerin geldikleri ülkedeki sağlık bakanlığı tarafından onaylanmış bir sağlık merkezinde PCR testi yapmaları gerekecektir.  Sertifika, Katar'a vardıklarında 72 saat boyunca geçerli olacaktır.  Bu prosedür, aşılanmamış tüm vatandaşlar ve sakinler için de geçerlidir.

Yolcuların, yerel sağlayıcılardan birinden (Ooredoo veya Vodafone) alınabilecek yerel olarak yetkilendirilmiş SIM kartları kullanarak cep telefonlarına Ehteraz uygulamasını yüklemeleri ve etkinleştirmeleri zorunludur.  Diplomatlar, idari kart sahipleri ve VVIP ziyaretçileri muaftır.  Gezginler, seyahatten en az 12 saat önce Ehteraz web sitesi (www.ehteraz.gov.qa) aracılığıyla kayıtlarını tamamlamalı ve gerekli resmi belgeleri yüklemelidir.

0-11 yaş arası çocuklar, ebeveynlerinin aynı giriş rejimini izleyecektir. Anne ve baba açılanmışlarsa, çocuklar aşılanmış olarak kabul edilecektir. 12-17 yaş arası aşılanmamış çocukların, hareket ülkesine atanan prosedüre göre karantinaya almaları gerekecektir. Otel karantinası durumunda, ebeveynleri aşılanmış olsa bile, bir ebeveyn tarafından refakat edilecektir.

Aşısız yolcular için karantina;

Aşılanmamış veya Katar'da tanınmayan aşılarla aşılanmış veya ikinci dozdan bu yana 14 günlük aşı uygulama süresine ulaşamayan yolcular otel karantinasına alınacaktır. 

Yeşil kategori ülkelerden gelen yolcular 5 gün evde karantinaya alınacak ve dördüncü gün tekrar RT-PCR testi yapılacak. Test negatif çıkarsa 5. gün taburcu edilecekler. 

Sarı kategori ülkelerden gelen yolcular için 7 günlük otel karantinası ve 6. günde otelde tekrar RT-PCR testi (masrafları yolcuya ait olmak üzere) yapılacaktır. Testin negatif çıkması durumunda yedinci gün taburcu edilecektir.

Kırmızı kategori ülkelerden gelen yolcular 10 günlük otel karantinasından geçmeli ve 9. günde otele vardıklarında (masrafları yolcuya ait olmak üzere) tekrar PCR gerçekleştirmelidir. Test negatif çıkarsa onuncu gün taburcu edilecekler.  Semptomları olan yolcular, limanlardaki sağlık ekibi tarafından değerlendirildiği şekilde gerekli testlere tabi tutulacak.

 “Ülkede halk sağlığını korurken seyahat deneyimini kolay ve güvenli hale getirmek amacıyla geliştirilen ve daha önce yayılmayı sınırlamak için alınan önlemler ile vatandaşlara, sakinlere ve ziyaretçilere yönelik yeni bir önlem paketi uygulanacaktır. 

Katar Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada; “Katar'ın aşısını tamamlayan nüfus yüzdesi açısından dünyanın ilk on ülkesinden biri olduğu ve ülkedeki ulusal aşı kampanyasının başarısı nedeniyle bu adım sorunsuz bir şekilde atılabilir. Tüm yolcular, bu prosedürlerin önceden haber verilmeksizin değiştirilebileceğini bilerek, ülkeye girişte uygulamaya konulan prosedürlere hazır olmalıdır” denildi.

 Sağlık Bakanlığı, yaz aylarında yurt dışına seyahat eden vatandaşları ve sakinleri seyahat ederken dikkatli olmaya ve maske takmak, kalabalık yerlerden kaçınmak ve elleri sürekli dezenfekte etmek gibi ihtiyati tedbirleri uygulamaya devam etmeye çağırdı.

Kırmızı Liste Ülkeleri;

Afganistan, Bangladeş, Kamerun, Küba, Gürcistan, Hindistan, İran, Irak, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Lübnan, Libya, Malezya, Nepal, Nijerya, Pakistan, Filistin, Filipinler, Rusya, Güney Afrika, Güney Suda, Sri Lanka, Sudan  , Suriye, Tacikistan, Tanzanya, Tunus, Birleşik Krallık, Özbekistan ve Yemen,

Sarı Liste Ülkeleri;

Cezayir, Bahreyn, Kıbrıs, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Cibuti, Mısır, Endonezya, Ürdün, Kuveyt, Fas, Hollanda, Portekiz, İspanya, İsveç, İsviçre, Tayland, Türkiye, Uganda, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika Birleşik Devletleri ve Zimbabve,

Yeşil Liste Ülkeleri;

Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Kanada, Çin, Etiyopya, Fransa, Almanya, Japonya, Yeni Zelanda, Senegal ve Güney Kore,

Katar, Türkiye’yi Sarı Kategoride bulunan ülkeler listesinde bulundurmaktadır. Bu listeye göre Katar, 12 Temmuz’dan itibaren Türkiye’den gelen aşıları tam olmayan veya onaylı aşıları kullanmamış olan yolcular için 7 günlük otel karantinası uygulamaya geçiyor. 

Karantinanın 6. gününde otelde tekrar RT-PCR testi yapılacaktır. Testin negatif çıkması durumunda yedinci gün taburcu edilecektir.

Editör Fotoğraf
Turizm Yazarı
info@ortadoguturizm.com
HABERLER
Ortadogu Turizm Reklam

Yorum Yaz
UYARI: Hakaret, küfür, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. * Yorumlar ile ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.