05 Mayıs 2024, Pazar
Son Dakika

Katar, Doha İslam Eserleri Müzesi (MIA)

Katar‘ın başkenti Doha’nın sembollerinden İslam Eserleri Müzesi, dünyadaki en geniş ikinci İslami sanat koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Katar’ın ismini dünyaya duyuran ilk büyük proje olarak bilinen müze 2008 yılında açılmıştır.
06.07.2021

OrtadoÄŸu Turizm Gazetesi - Katar

Katar, Doha Ä°slam Eserleri Müzesi (MIA), Doha Körfezi’nin güney ucunda Doha Limanı kıyısından 60m. ileride kurulan kendisine ait yapay bir devasa ada üzerindedir. Yapıyı dalgalardan gelebilecek olası hasarlara karşı korumak için hilal ÅŸeklinde bir dalgakıran ile çevrili olup, çevresi avlular ve süs aÄŸaçlarıyla tasarlanmış olan ÅŸaheser niteliÄŸindeki müze, post modern bir kaleyi andırmaktadır.

Kubbeye geçiÅŸte Türk üçgeni

Dev palmiyelerle bezeli giriÅŸten müzeye adım attığınızda Ä°slami tasarımın vazgeçilmezlerinden muhteÅŸem bir kubbe ile karşılaşıyorsunuz. Kubbe, Kahire’deki TolunoÄŸlu Camii’nin avlusunda bulunan sebilin kubbesinden esinlenilmiÅŸtir. Müzenin iç mekânından kubbeye geçiÅŸte Türk üçgenin kullanılması ise yapıya ayrıca bir derinlik katmış.

Mimarisiyle dikkatleri üzerine çekmeyi baÅŸaran Doha Ä°slam Eserleri Müzesi (MIA), Prizker Ödülü’nün sahibi, Paris’in Dünyaca ünlü Louvre Müzesi‘nin cam piramidinin tasarımcısı Dünyaca ünlü Mimar, I.M. Pei tarafından inÅŸa edilmiÅŸtir. Mimar Pei, projesine baÅŸlamadan önce Ä°slam ülkelerinin mimari yapılarını aylarcana gezerek yakından incelemiÅŸtir.

Doha Ä°slam Eserleri Müzesi, Geometrik ÅŸekillerin vücut bulmuÅŸ muhteÅŸem modern mimarisi ve ambiyansı ile misafirlerini ağırlamaktadır.

Müze büyük ölçüde antik dönem Ä°slam mimarisinden etkilenmekle birlikte kendine has bir tasarıma sahiptir. Toplam alanı 45bin metrekaredir. Ä°ç ve dış cepheler tümüyle Fransa’dan çıkarılan kireç taşı ile monte edilmiÅŸtir.

Katar, Doha'daki Ä°slam Eserleri Müzesi (MIA), üç kıtadan deÄŸerli eserler içeriyor.

Katar kraliyet ailesinin 1980’lerden beri Ä°spanya, Mısır, Ä°ran, Irak, Türkiye, Hindistan, Orta Asya’dan topladığı 7. yüzyılla 19. yüzyıl arasındaki el yazmaları, dokumalar, metal, cam ve seramik objelerden oluÅŸan bir koleksiyon sergilenir. Müzede tüm bu koleksiyonlar üç kata bölünerek sergilenmektedir.

Ayrıca mekânda Türk eserlerinin zenginliÄŸini görmek mümkündür. Osmanlı dönemine ait kıymetli eserlerin başını Kütahya çinileri çekmektedir. Çinilerin yanı sıra Osmanlı kılıçları, Kanuni Sultan Süleyman’a ait ferman ve Fatih Sultan Mehmet’in portesi müzedeki yerini almıştır.

Müzenin giriÅŸ katında dünyanın en güzel manzarasına sahip bir kafesi, üst katında ise ünlü ÅŸef Alain Duccasse’nin “Ä°DAM” adlı restoranı bulunmaktadır. Ä°smini misafirlere karşı cömertlik anlamına gelen Arapça bir kelime olan “idam” ’dan alan restoranın kendine has özel menüsü, restorandın tasarımı ve manzarası ile birlikte Orta DoÄŸu’da popüler mekanlardandır.

Editör Fotoğraf


HABERLER / Gitmeliyiz
Ortadogu Turizm Reklam

Yorum Yaz
UYARI: Hakaret, küfür, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. * Yorumlar ile ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.