03 Mayıs 2024, Cuma
Son Dakika

İsrailli; Türkiye, Siloam İbranice yazıtı iade etmeyi kabul etti

Osmanlılar tarafından alınan ve hâlâ İstanbul'da tutulan 2.700 yıllık Siloam yazıtı, Mukaddes Kitabın Kral Hizkiya'nın Kudüs'teki tünel inşasını anlattığına dair doğrudan kanıtı işaret ediyor.
14.03.2022

OrtadoÄŸu Turizm 

Ä°srailli bir yetkili, Zman Yisrael'e verdiÄŸi demeçte, Türkiye'nin ÅŸu anda Ä°stanbul Arkeoloji Müzesi'nde bulunan Kudüs'ten eski bir yazıtı Ä°srail'e iade etmeyi kabul ettiÄŸini söyledi. Siloam var olan en önemli antik Ä°branice yazıtlardan biri olarak kabul edilmektedir. 

Ä°srail maiyetindeki üst düzey bir yetkili, bu jestin Ä°srail ile Türkiye arasındaki iliÅŸkilerin ısınması sırasında geldiÄŸini ve BaÅŸkan Isaac Herzog'un bu hafta baÅŸlarında Ankara'ya yaptığı dönüm noktası ziyareti sırasında tartışıldığını söyledi.

ÇIKAN HABERLER GERÇEĞİ YANSITMAMAKTADIR'

Konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığından bir yetkili DHA'ya ÅŸu açıklamayı yaptı:

"Kudüs'ün Osmanlı toprağı olduÄŸu 1880 yılında Kudüs'te bulunan “Siloa Yazıtı” arkeoloji açısından oldukça önemli bir buluntudur. Söz konusu eser, 1882 yılında Ä°mparatorluk Müzesi olarak kurulmuÅŸ olan Müze-i Hümayun'a taşınmış, burada kayıt altına alınmıştır. Bu baÄŸlamda eserin mülkiyetine iliÅŸkin hiçbir tereddüt söz konusu deÄŸildir. Eser taşındığı dönemin düzenlemelerine göre, Osmanlı Devleti'nin malı, günümüzdeki hukuki durumuna göre ise Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin malıdır. Ancak hiçbir yasa dışı unsur taşımayan ve bugün devlet malı olan bu eserin yurt dışına çıkarılması kanunen mümkün bulunmamaktadır. Siloa Yazıtı'na iliÅŸkin çıkan haberler gerçeÄŸi yansıtmamaktadır."

Editör Fotoğraf
Turizm Yazarı
info@ortadoguturizm.com
HABERLER
Ortadogu Turizm Reklam

Yorum Yaz
UYARI: Hakaret, küfür, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. * Yorumlar ile ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.