06 Mayıs 2024, Pazartesi
Son Dakika

Halfeti’nin tarihi batık köyü turizme kazandırılıyor

Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde baraj suyunun altında kalan ve bu nedenle terk edilen 2 bin yıllık tarihi Çekem Köyü turizme kazandırılıyor.
19.03.2022

Ortadoğu Turizm 

Tarihin köyün isminin Memlük komutanından geldiği belirtilmekte. Yolu su altında kaldığı için ulaşımın teknelerle sağlanabildiği Çekem Köyünün turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı.

Şanlıurfa’nın batısında bulunan Halfeti sakin ve şirin bir ilçe. 2000 yılında Birecik Barajı’nın yapımı sırasında Halfeti’nin yarısı sular altında kalmış. Yerel halk yaklaşık 15 kilometre ötede yeni yerleşim bölgesine yerleştirilmiş. Ancak Fırat Nehri’nin suları altında kalan kısım bir masaldan fırlamış gibi artık. Sular altında kalan bu masal batık şehrin ismi “Eski Halfeti” olarak ismi değiştirilerek oluşan yeni doğal yapısıyla turizme kazandırıldı. 

Yılda yaklaşık 1 milyon yerli ve yabancı turistin uğradığı Batık Kentin köyleri de birer birer turizme kazandırılıyor. İlk olarak ilçenin batısında yer alan Savaşan Mahallesi turizme kazandırıldı. Bir kısmı sular altında kalan minaresiyle dikkat çeken Savaşan mahallesine teknelerle turlar düzenleniyor.

Savaşan Köyü ile aynı kaderi paylaşan ve bilinen tarihi 2 bin yıl öncesine dayanmasına rağmen tam olarak ne zaman kurulduğu bilinmeyen Çekem Köyü ise Halfeti'nin yaklaşık 7 kilometre doğusunda yer alıyor. Aynı dönemde bir kısmı sular altında kalan mahallenin bilinen yazılı tarihi ise Memluklere kadar gidiyor. 

Tarihi Çekem Köyünün turizme kazandırılacağını söyleyen Halfeti Belediye Başkanı Şeref Albayrak; “Biz inşallah Çekem Köyündeki o eski yapıların restorasyonunu yaparak orayı adeta bir tatil köyüne dönüştüreceğiz. Bu kapsamda oradaki tescilli yapılar, tarihi evler kendine özgü doğal yapısı korunarak, restoranlar, butik oteller gibi turistlerimizin zaman geçirebileceği güzel alanlara dönüşecek. Bu kapsamda da bizler, Halfeti Belediyesi olarak çalışmalarımızı hızlı bir şekilde yürütüyoruz. Yeni sezona hazırız. Geçtiğimiz yıl pandemi koşullarına rağmen 1 milyon ziyaretçiye ev sahipliği yaptık. Bu yıl da inşallah aynı sayıya ulaşıp hatta geçmeyi de hedefliyoruz" dedi. 

Halfeti tarihin yaşadığı bir şehir. Millattan Önce (MÖ) 9. yüzyılda Asur kralı 3. Salmanassar tarafından kurulmuş. Tarih ile harmanlanan Halfeti daha sonrasında Hitit, Pers, Makedon, Selevkos medeniyetlerine de ev sahipliği yapmış. Abbasî, Emevi, Selçuklu, Zengi ve Eyyubiler kültüründen de izler bulunan Halfeti’de eşsiz bir tarihi zenginlik yatıyor. Bu tarihe göre Eski Halfeti yerine Tarihi Halfeti olarak anılması daha güzel olacaktır.

Editör Fotoğraf
Turizm Yazarı
info@ortadoguturizm.com
HABERLER
Ortadogu Turizm Reklam

Yorum Yaz
UYARI: Hakaret, küfür, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. * Yorumlar ile ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.