05 Mayıs 2024, Pazar
Son Dakika

Dünyanın ilk gülücük emojili eseri Gaziantep'de

Karkamış Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında çıkarılan 3700 yıllık antik su matarası, Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek.
23.07.2021

Ortadoğu Turizm Gazetesi - Gaziantep

Gaziantep’te Zeugma Antik Kent’ten sonra ,Suriye sınırına sıfır noktada, mayınlı arazilerin gölgesinde kalan tarihi Karkamış Antik Kent’teki tarihi eserler gün yüzüne çıkıyor.

Eski Karkamış Fırat nehrinin akış yönüne göre nehrin hemen sağında kurulmuş, daha sonra belirlenen Türkiye-Suriye sınırının Fırat’la kesiştiği üçgenin köşesinde yer alır. Artık mayınlanmış o saha içerisinde maziyi andıran bir tümsek yığını gibi dünden bugüne, çağlar ötesinden günümüze ışık tutuyor.

Dünyanın en önemli antik kentlerinden, Kadeş savaşının ve tarihin ilk yazılı anlaşması olan Kadeş anlaşmasının yapıldığı yer olan Karkamış Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında 3 bin 700 yıllık su matarası bulundu. Üzerinde gülücük ifadesi bulunan matara, Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek.

Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak, Karkamış Antik Kenti'nin dünyanın önemli antik kentlerinden biri olduğunu ve Cumhuriyet döneminden beri dönem dönem kazı çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Fırat Nehri kıyısındaki Karkamış'ın Hitit döneminin başkenti olduğunu ifade eden Çomak, önemli eserlerin çıktığı antik kentte şu anda da Prof. Dr. Nikolo Marchetti tarafından kazı çalışmalarının yapıldığını belirtti.

Çomak "Tek kulplu bir matara, pişmiş topraktan yapılmış, Orta Tunç Çağı'na ait bir eser. Günümüzden yaklaşık 3 bin 700 yıl öncesine ait bir eser. Dünyadaki ilk gülümseyen emojili bir eserimiz" diye konuştu.

Editör Fotoğraf


HABERLER
Ortadogu Turizm Reklam

Yorum Yaz
UYARI: Hakaret, küfür, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. * Yorumlar ile ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.