01 Mayıs 2024, Çarşamba
Son Dakika

Dünyanın en yoğun ilk 10 havalimanında İstanbul başarısı

Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) World, 2021 yılı için dünyanın en yoğun 10 havalimanını yayınladı. Daha önceki en yoğun havalimanlarının çoğu yeniden üst sıralara girdiği için hava trafiğinde toparlanmanın umut verici belirtilerini gösterdi.
13.04.2022

Ortadoğu Turizm 

Dünya havalimanı sıralamaları, dünyanın dört bir yanındaki havalimanlarından 2021 küresel verilerinin ön derlemesine dayanmaktadır. 

Uluslararası yolcu trafiği açısından 2021 yılı ilk 10 sıraya Türkiye’den İstanbul Havalimanı 27 milyon yolcu ile ikinci sırayı alırken, Antalya Havalimanı ise 17 milyon yolcu ile sekizinci sırayı aldı. 

Rapora göre uluslarası yolcu trafiği açısından birinci sırayı 29 milyon yolcu sayısı ile Dubai Havalimanı aldı. Körfez Ülkelerinin diğer yoğun havalimanı Doha 2019 yılına göre dokuz sıra yükselerek altıncı sırada yer aldı. 

Türkiye ile birlikte Ortadoğu ve Körfez Ülkelerinden 4 havalimanı rapora göre ilk 10 sıraya girmiş oldu. 

Avrupa’dan ilk 10 sıralamasına, 5 Havalimanı girerek; Amsterdam (26 milyon), Frankfurt (22 milyon), Paris (22 milyon), London (17 milyon), Madrid (15 milyon) Havalimanları sıralamada yer aldılar. 

2021'de toplam küresel yolcuların 4,5 milyara yakın olacağı tahmin ediliyor, bu da 2020'ye göre yaklaşık %25'lik bir artışı ve 2019 sonuçlarına göre %50'den fazla bir düşüşü temsil ediyor.

Toplu olarak küresel trafiğin neredeyse %10'unu (463 milyon yolcu) temsil eden en yoğun 10 havalimanındaki yolcu trafiği, 2020'ye göre %51,8'lik bir artışa ve 2019 sonuçlarına göre %29,1'lik bir düşüşe tanık oldu.

Ulusal yolcu trafiği açısından en iyi 10 havalimanından sekizi Amerika Birleşik Devletleri'nde, ikisi Çin'den sıralamaya girdi.

ACI Dünya Genel Direktörü Luis Felipe de Oliveira rapor halkında; "ACI Dünya yolcu trafiği sıralamaları raporunun, COVID-19 öncesi en yoğun havalimanlarının çoğunun tekrar en üstte yer almadı havacılık sektöründe  cesaret verici bir toparlanma eğiliminin hikayesini anlatıyor. İyileşmenin birden fazla ters rüzgarla karşı karşıya kalabileceği konusunda temkinli olsak da, ülkelerin yeniden açma planlarının yarattığı ivme, 2022'nin ikinci yarısında seyahatte bir artışa yol açabilir. Bu nedenle, ACI World, hükümetlerin verileri takip etmesini ve insanların, malların ve hizmetlerin hareketini güvenli bir şekilde geri yüklemek için seyahat kısıtlamalarını hafifletmesini savunmaya devam ediyor.  Bu, yolculara daha fazla seyahat seçeneği sunacak ve havacılığın ticareti, turizmi, yatırımı ve istihdam yaratmadaki benzersiz rolü sayesinde genel iyileşmeyi hızlandıracak.” dedi.

Editör Fotoğraf
Turizm Yazarı
info@ortadoguturizm.com
HABERLER / Taşımacılık
Ortadogu Turizm Reklam

Yorum Yaz
UYARI: Hakaret, küfür, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. * Yorumlar ile ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.