02 Mayıs 2024, Perşembe
Son Dakika

Dünya Turizm Örgütü: Ocak 2022'de 18 milyon turist artışı görüldü

Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verilerine göre Uluslararası turizm, 2021'e zayıf başlangıca kıyasla çok daha iyi bir performansla Omicron varyantının ortaya çıkmasına rağmen Ocak 2022'de toparlanmaya devam etti.
29.03.2022

Ortadoğu Turizm 

Mevcut en son verilere göre, küresel uluslararası turist sayısı Ocak 2022'de 2021'e kıyasla iki katından fazla %130 artış gösterdi. Bu yılın ilk ayında dünya çapında kaydedilen 18 milyon daha fazla ziyaretçi, 2021'in tamamı için toplam artışa eşittir. 

Bu rakamlar, geçen yıl halihazırda devam eden olumlu eğilimi teyit ederken, Ocak ayındaki toparlanma hızı, Omicron varyantının ortaya çıkmasından ve çeşitli destinasyonlarda seyahat kısıtlamalarının yeniden getirilmesinden etkilendi.  2021'deki %71'lik düşüşün ardından, Ocak 2022'deki uluslararası varışlar pandemi öncesi seviyelerin %67 altında kaldı.

Avrupa +%199 ve Amerika +%97 artışla en güçlü sonuçları vermeye devam ederken, uluslararası varışlar halen yarı kapasite ile çalışmaktadır. 

Ortadoğu +%89 ve Afrika +%51 ile Ocak 2022'de 2021'e göre büyüme gördü. Ancak bu bölgeler 2019'a kıyasla sırasıyla %63 ve %69 düşüş kaydetti. Türkiye 2019 yılının Ocak ayına ise göre %16 düşüş yaşadı.

Asya ve Pasifik %44 kaydetti. Bazı destinasyonlar zorunlu olmayan seyahatlere kapalı kaldı ve bu da 2019'daki uluslararası varışlarda en büyük düşüşe (%-93) neden oldu.

 İyileşme beklentileri

2020 ve 2021'deki benzeri görülmemiş düşüşün ardından, uluslararası turizmin 2022'de kademeli toparlanmaya devam etmesi bekleniyor. 24 Mart itibariyle 12 destinasyonda COVID-19 ile ilgili herhangi bir kısıtlama uygulanmadı ve artan sayıda destinasyon seyahat kısıtlamalarını hafifletiyor veya kaldırıyor,  bu da bastırılmış talebin serbest bırakılmasına katkıda bulunur.

Ekonomik belirsizlik ve baskılar etkisini değerlendirmek için henüz çok erken olsa da, çeşitli kanallardaki hava yolculuğu aramaları ve rezervasyonları Rusya’nın Ukrayna  işgalinden sonraki hafta bir yavaşlama gösterdi ancak Mart ayı başlarında toparlanmaya başladı.

Saldırının, zaten zorlu olan ekonomik koşullara daha fazla baskı ekleyeceği, tüketici güvenini baltalayacağı ve yatırım belirsizliğini artıracağı kesin. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), küresel ekonomik büyümenin bu yıl önceden tahmin edilenden %1'den fazla daha düşük olabileceğini, yılın başında zaten yüksek olan enflasyonun ise en az %2,5 daha yüksek olabileceğini tahmin ediyor. UNWTO, petrol fiyatlarındaki son artışın (Brent 10 yılın en yüksek seviyelerine ulaştı) ve artan enflasyonun konaklama ve ulaşım hizmetlerini daha pahalı hale getirerek işletmeler tüketicilerin satın alma gücü ve tasarrufları üzerinde ekstra baskı oluşturduğunu belirtiyor.

Bu tahmin, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD) küresel ekonomik toparlanma ve büyüme üzerindeki çatışmanın potansiyel sonuçlarına ilişkin analizle paralellik gösteriyor.

Editör Fotoğraf
Turizm Yazarı
info@ortadoguturizm.com
HABERLER / Gitmeliyiz
Ortadogu Turizm Reklam

Yorum Yaz
UYARI: Hakaret, küfür, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. * Yorumlar ile ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.