05 Mayıs 2024, Pazar
Son Dakika

Bakanlıktan, tatilcilere sahte otel ve acenta uyarısı yapıldı

Ticaret Bakanlığı, tatil planlarında görülen artışla birlikte tüketicileri, sahte otel tanıtımlarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Özellikle, sosyal medya veya e-posta benzeri mecralardan ulaşan konaklama tekliflerinin doğruluğunun kontrol edilmesi, mağduriyet yaşanmaması açısından önem taşıyor.
20.06.2021

OrtadoÄŸu Turizm Gazetesi

Corona Virüs (Kovid-19)’a karşı devlet tarafından ücretsiz sunulan aşılama sayılarında hızlı bir artış saÄŸlanması, 

kısıtlama tedbirlerinin hafifletilmesi, yaklaÅŸan Kurban Bayramı gibi nedenlerle tatil planlarında artış bekleniyor. Bu kapsamda, vatandaÅŸların yoÄŸun ÅŸekilde tatil amaçlı seyahat ve konaklama hizmeti satın almaları öngörülüyor.

Turizm faaliyetlerinin yoÄŸun olarak yaÅŸanacağı bu dönemi fırsata çevirmeyi amaçlayan kötü niyetli kiÅŸiler tarafından tüketicileri maÄŸdur etmeye yönelik birtakım faaliyetlerde bulunulması ihtimaline karşı dikkatli olunması önem taşıyor.

Bakanlık, vatandaÅŸları rezervasyon yaptırmadan önce dikkat etmeleri gereken hususlara iliÅŸkin uyardı.

Buna göre, tüketicilere, herhangi bir konaklama rezervasyonu yapmadan önce, tesisin Kültür ve Turizm Bakanlığından iÅŸletme belgeli olup olmadığını, tesis reklamlarında belirtilen yıldız sayısını kontrol etmeleri, bu konuda, "www.kulturturizm.gov.tr" ve "https://yigm.ktb.gov.tr/TR-9579/turizm-tesisleri.html" adresli internet sitelerinden, seyahat acentelerine iliÅŸkin bilgilerin doÄŸruluÄŸu konusunda ise "www.tursab.org.tr" internet sitesinden sorgulama yapılmaları önerildi.

Mesafeli olarak hazırlanan sözleÅŸmelerde ise rezervasyon yapılan internet sitesinde yer alan adres, unvan ve iletiÅŸim bilgilerinin kontrol edilmesi, tesis veya seyahat acentesine iliÅŸkin bu bilgilere yer verildiÄŸinden emin olunması, maÄŸduriyet yaÅŸanmaması için önem taşıyor.

Rezervasyon yapılacak internet sitesinin Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'ne (ETBÄ°S) kayıtlı olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor. Sosyal medya veya e-posta benzeri mecralardan ulaÅŸan konaklama tekliflerinin doÄŸrudan kabul edilmesi yerine, rezervasyon iÅŸlemlerinin konaklama yapılacak tesise iliÅŸkin seyahat acenteleri veya doÄŸrudan tesise ait internet sitesi üzerinden gerçekleÅŸtirilmesi tavsiye ediliyor.

 Fiyat indirimlerine dikkat edilmeli

Sosyal medya, kısa mesaj veya e-posta gibi iletiÅŸim kanalları üzerinden sunulan tatil ve konaklama teklifleri üzerinden pek çok tüketici maÄŸduriyet yaşıyor. Bu gibi durumlarda gelen teklifin içeriÄŸinde yer alan tesis resimlerinin, kurumsal logo ve iÅŸaretlerin doÄŸruluÄŸu sorgulanmalı. Ayrıca, teklife iliÅŸkin reklamda yer alan telefon numarası ve iletiÅŸim bilgilerinin internet ortamında sorgulanarak veya telefonla aranarak teyit edilmesi gerekiyor.

ÇoÄŸunlukla sahte olan ve tüketicileri aldatarak satın almaya yönlendirmek amacıyla kurulan söz konusu internet sitelerinde, genellikle tanıtımı yapılan tesise yönelik bir rezervasyon motoruna yer verilmiyor ve tüketiciler doÄŸrudan telefon aramasına yönlendiriliyor. Bu hususa tüketiciler tarafından ÅŸüpheyle yaklaşılması ve belirtilen telefon numarasının farklı kaynaklardan kontrol edilmesi önem taşıyor.

Gerek yüz yüze gerekse mesafeli satışlarda alınan konaklama sözleÅŸmesine iliÅŸkin broÅŸür veya bilgilendirme formu istenmesi de alınacak tedbirler arasında bulunuyor.

Adli makamlara başvurulmalı

Öte yandan, bazı internet sitelerinde gerçekleÅŸtirilen tanıtım faaliyetlerinde, turizm tesislerine ait resim, logo ve isimlerin kopyalanarak kullanıldığı veya söz konusu tesislere ait internet sitesi isimlerinde çok küçük deÄŸiÅŸiklikler yapılarak tüketicilerin yanıltılıp maÄŸdur edildiÄŸi görülüyor. Bu ve benzeri faaliyetlerle karşılaşılması durumunda tüketicilerin durumu adli makamlara bildirmesi önem taşıyor.

Tüketiciler yaÅŸadıkları bireysel maÄŸduriyetlerin giderilmesi ve kayıplarının tazmin edilmesi amacıyla tüketici hakem heyeti veya tüketici mahkemesine baÅŸvurabiliyor. 2021 yılı için deÄŸeri 11 bin 330 liranın altında bulunan uyuÅŸmazlıklar tüketici hakem heyetlerinin, deÄŸeri bu tutarın üzerindeki uyuÅŸmazlıklar ise tüketici mahkemelerinin görev alanına giriyor. Tüketici mahkemelerinde dava açılmadan önce arabulucuya baÅŸvurulması gerekiyor.

Editör Fotoğraf
Turizm Yazarı
info@ortadoguturizm.com
HABERLER
Ortadogu Turizm Reklam

Yorum Yaz
UYARI: Hakaret, küfür, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. * Yorumlar ile ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.