03 Mayıs 2024, Cuma
Son Dakika

Antalya’da turist sayısında lider tur operatörleri hangileri

Turizmdatabank analistlerine göre, 2021'in 8 ayında Antalya'ya 4,5 milyonun üzerinde "paket" turist geldi. Bu rakamlar Rusya’dan toplam turist akışının %85,14'ünü kapsamaktadır.
07.09.2021

Ortadoğu Turizm Gazetesi 

TURİSTLERİN %85'DEN FAZLASI ANTALYA'YA TUR OPERATÖRLERİ TARAFINDAN GELİYOR

Turizmdatabank'ın Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine dayanarak yaptığı tahminlere göre, Ocak-Ağustos 2021'de Antalya ilinin tatil beldelerine 2020 yılı aynı döneme göre %275 daha fazla "paket" turist geldi. 

Böyle bir artış, 2020 yılının koronavirüs sebebi ile düşük baz etkisiyle kolayca açıklanabilir; Sonuçta, geçen yıl Türkiye neredeyse tüm ilkbahar ve yaz boyunca turizme kapalıydı.

Turizmdatabank, Antalya'da 8 ayda 4,5 milyonun üzerinde organize turist saymıştır. Bunu Antalya'ya geliş (5.285 milyon turist) ile ilgili toplam verilerle karşılaştırırsak, bu ilde tur operatörlerinin tüm turizm pazarının %85,14'ünü oluşturduğu ortaya çıkıyor.

Antalya'da 8 ayda paket turist sayısında Rusya'nın lider olması beklenirken, onu Ukrayna ve Almanya takip etti. (toplam turist sayısında da Rusya açık farkla lider).

Turizmdatabank'ın "Antalya Paket Tur Pazar Raporu" araştırmasına göre, Ocak-Ağustos 2021 döneminde Antalya tatil beldelerine gönderilen paket turist sayısında ANEX Turizm holding ilk sırada yer alıyor.

Böylece tur operatörü ANEX Tour %12,6, yine bu grupta yer alan Intourist ise %4,9 pazar payına sahip oldu. Toplamda, ANEX grubu, 8 aylık sonuçların ardından, Antalya'daki paket tur pazarının %17,5'ine (yaklaşık 788 bin turist) sahip oldu. Antakya’ya gelen Rus Turistlerin ezici çoğunluğu Anex turizm holding tarafından Rusya'dan gönderildi, bu nedenle Antalya'daki "Rus klasmanında" da bir ilk olarak kayıtlara geçti.

Genel sıralamada ikinci sırada yer alan TUI grubu (buna TUI markası altında faaliyet gösteren hem Rus hem de Avrupa şirketleri dahildir); Antalya'daki toplam paket tur pazarının %15,1'ine sahiptir. Bu oran yaklaşık 680 bin turist dayısına denk geliyor. 

Bu grubun hacminde önemli bir pay Avrupalı turistlerden oluştuğu için TUI, Antalya'ya turist gönderen Rus şirketlerinin sıralamasında 3. veya 4. sırada yer alıyor. Turizmdatabank çalışmasında Avrupalıların payına dair bir veri yok ama en az yarısının olduğunu varsayılabilir. 

Genel sıralamada üçüncü sırada ve Rusya'dan gönderilen turist sayısı açısından ikinci sırada ODEON holding (tur operatörleri Coral Travel ve Sunmar) yer alıyor. Antalya paket tur pazarının %13,2'sine veya 595 bin turiste denk geliyor.

Buna göre, PEGAS Touristik, genel olarak 4. sırada yer alıyor 

Diğer Rus şirketleri aşağıdaki pazar paylarına sahiptir. 

TEZ Tour'un payı: %4,8 (yaklaşık 216 bin turist), Biblio-Globus'un payı: Antalya paket tur pazarının %3,4'ü veya yaklaşık 153 bin turist sayısı olabilir. 

Genel olarak, turizm holdingleri ve tamamen veya ağırlıklı olarak Rusya'ya odaklanan şirketler, 2021 yılının 8 ayının sonunda Antalya'daki tüm paket tur pazarının en az %58'inin operasyonunu elde ettiler.

Editör Fotoğraf
Turizm Yazarı
info@ortadoguturizm.com
HABERLER
Ortadogu Turizm Reklam

Yorum Yaz
UYARI: Hakaret, küfür, inançlara saldırı içeren ve imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır. * Yorumlar ile ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.